top of page
MNB_Arts & Culture_web_elements.png
MNB_hivatalos_logo_edited.png
MNB_hivatalos_logo kiegészítő.png

Az Alapító 
Magyar Nemzeti Bank

A Magyar Nemzeti Bank művészetpártoló törekvései a társadalmi felelősségvállalási stratégiájában foglaltakhoz illeszkednek, mely szerint a kultúra és a művészet tradícióinak megőrzése és továbbélése érdekében feladatának tekinti a magyar képzőművészeti értékek és a hazai kortárs alkotók bemutatását, támogatását.
Ezen missziója keretében - a nemzetközi jegybanki gyakorlathoz hasonlóan - az elmúlt években hozta létre leányvállalata, az MNB-Ingatlan Kft.-n keresztül képzőművészeti gyűjteményét, melyben immár több mint ezer alkotás található, köztük olyan elismert művészektől, mint Reigl Judit, Hantai Simon, Keserü Ilona, vagy Bak Imre illetve Korniss Dezső.

MNB Épületfotózás_0056.jpg
MNB Krisztina Krt. 55._0616.jpg

A gyűjteményezés folyamata

A gyűjteménygyarapítás során neves művészettörténészek tettek és tesznek javaslatokat, bevonva a hazai kortárs művészekkel foglalkozó galériákat is annak érdekében, hogy a jelenkori magyar kultúra műalkotásaiból reprezentatív gyűjtemény maradhasson fenn az utókornak. Az alkotások kiválasztására kezdetben Dr. Fabényi Julia, a budapesti Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója, Dr. Keserü Katalin művészettörténész, az MMA rendes tagja és az ELTE Művészettörténeti Tanszékének professor emeritusa; valamint Dr. Spengler Katalin műgyűjtő, szakújságíró, szerkesztő, a párizsi Centre Pompidou – Musée Nationale d’Art Moderne IC Central Europe bizottságának alapító tagja tettek javaslatot. Jelenleg Fabényi Julia mellett Dr. Petrányi Zsolt művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének főmuzeológusa, gyűjteményvezetője és Dr. Rieder Gábor művészettörténész a tanácsadó testület tagjai. 

Képzőművészeti alkotások a jegybanki épületekben

A nemzetközi jegybanki és vállalati műgyűjtemények gyakorlatához hasonlóan a gyűjtemény nagy része, közel 700 alkotás van kihelyezve a jegybank által használt épületek irodáiban és közösségi tereiben. Az MNB Budai Központban jellemzően a figurális vagy kalligrafikus irányzatok jelennek meg, míg a Felügyelei Központ és Pénzmúzeum (egykori Postapalota) épületében a válogatás a neoavantgárd művészgeneráció munkáit és geometrikus absztrakt tendenciákat képvisel. 
Az installáció azonban dinamikusan változik, hiszen a falakról gyakran kell leemelni alkotásokat, hogy azok más kiállítótérben is megjelenhessenek, illetve a rotáció révén minél több művel ismerkedhessenek meg az érdeklődők. 

MNB Krisztina Krt. 55._0598.jpg
05.15_MNB_Színerő kiállítás.jpg

Kollekció a nagyközönség előtt

MNB Arts and Culture gondozza a Magyar Nemzeti Bank által életre hívott művészeti gyűjteményt. Célja a nagyközönség számára széles körben hozzáférhetővé és megismerhetővé, a szakma számára pedig kutathatóvá és feldolgozhatóvá tenni annak anyagát, mind a hazai, mind a nemzetközi színtéren. A gyűjtemény kortárs részét a pandémia idején digitalizálták, és a virtuális térben mindenki számára elérhetővé is tették. Az MNB Arts and Culture emellett aktívan együttműködik a hazai múzeumokkal a műtárgykölcsönzések révén, és ideiglenes tárlatok, valamint kísérőesemények, múzeumpedagógiai programok, dialogikus tárlatvezetések szervezésével törekszik a széles publikum megszólítására.

bottom of page